Welke geheimen over het volhouden van veranderen, kunnen we leren van Giel Beelen?
Giel Beelen is in een paar maanden tijd van een man met een buikje naar een fitboy met een sixpack gegaan. Dat vind ik ongelooflijk knap. Wat een doorzettingsvermogen, focus en discipline vergt het om een lange tijd een andere levensstijl aan te houden. Een levensstijl waarbij je weinig, maar wel gezond voedsel eet, niet mag snacken, veel slaap moet pakken en urenlang moet trainen.
In RTL Late Night vertelt hij dat iedereen dit kan bereiken, als je maar echt wilt. Dat is fascinerend, want wist je dat 88% van de goede voornemens mislukken? Willen die 88 % het dan niet echt? Doelen waarbij je in een keer het roer omgooit en dus veel dingen tegelijkertijd verandert, zijn heel lastig te behalen. Veel gedrag is namelijk onbewust en bestaat uit routines. Om een routine goed in te laten slijten ben je een paar maanden verder. Ook doelen waarbij je dingen moet doen waar je geen beloning of plezier uit haalt zijn erg pittig. Daar ligt na verloop van tijd ,tijdens een zwak moment ‘opgeven’ op de loer.
Hoe kan het toch dat hij dit vol hield? Wat zouden we kunnen leren uit zijn documentaire? Hier mijn bevindingen:
- Verandering van mindset. Hij wilde al eens eerder aan zijn buikje werken, maar dat lukte niet wegens het ontbreken van de spirit er voor te gaan. In het filmpje ligt hij in bed en antwoordt hij op de vraag waarom hij niet gesport heeft dat hij even druk was. Met de juiste mindset vind je er tijd voor, dan maak je keuzes.
- Geloven in de haalbaarheid van het doel. Hij kreeg een link met een filmpje van Petrus Harder die 3 maanden lang een schema ging volgen om in die tijd een onderbroekenmodel te worden. Daardoor zat in zijn hoofd dat het kan als je het echt wilt. In drie maanden een onderbroekenmodel https://www.youtube.com/watch?v=r-Xfe1iLZgk.
- Hulp van professionals. Zij kennen de klappen van de zweep. Ze weten hoe lang iets duurt, of je het goed doet, wat er nodig is, moedigen je aan. En natuurlijk is het afspreken met iemand anders ook een stok achter de deur.
- Het echt willen. Op 1:36. zegt hij dat hij het zo graag wilt halen. Drijfveren vanuit passie en noodzaak zijn de drijfveren die helpen bij geslaagde veranderingen.
- Sociale druk. Zodra duidelijk wordt dat hij zijn sixpack binnen 50 dagen zal halen, maakt hij het landelijk bekend. Nu moet hij wel. Nu wordt het ook een drijfveer vanuit noodzaak.
- Positieve aandacht (hulp/afwisseling/sociale contacten/aanmoedigingen/ontmoetingen). Dit even onder 1 kopje. Hij krijgt reacties op zijn aankondiging, dat levert een hoop aandacht op, veel aanmoedigingen, maar ook tips en daaruit voortvloeiend weer nieuwe contacten. Kan me voorstellen dat dat een hoop positiviteit en frisse energie oplevert dit vol te houden.
- Gewoontes aanmaken. Hij ontmoet Mohamed van Mobicep en die wijst hem op het aanleren van gewoontes. Als je jezelf de juiste gewoontes aanleert, ben je er niet meer mee bezig. Je hoeft er niet meer over na te denken. Het biedt ook structuur.
- Voldoende slaap. Niet alleen als je een sixpack wilt, of met een ander doel je lichaam traint. Sowieso bij plannen die je voor veranderingen met je neo cortex maakt en opvolgt, zorgt genoeg slaap ervoor dat je beter bestand bent tegen het toegeven aan verleidingen. Je neo cortex draait al volop uren met het bewuste veranderproces. Zolang gedrag geen routine is, moet het door het denkende brein aangestuurd worden. Er is een onderzoek geweest dat mensen die aan het lijnen zijn, vaker vreemd gaan. Misschien herken je het dat als je een hele drukke dag hebt gehad, dat je dan sneller iets makkelijks en lekkers kiest dan dat je een gezonde maaltijd gaat koken.
- Een afgebakende periode met een duidelijk doel. Het doel is duidelijk en de tijd ook. Veel veranderingen in bedrijven komen niet van de grond door het ontbreken van een duidelijk doel. Doordat het maar voor een bepaalde tijd is, is het te overzien. Hoe korter de tijd hoe overzichtelijker en makkelijker vol te houden.
- Oplossen van hindernissen. Onderweg naar het einddoel loopt hij tegen een obstakel op, hij kan zijn buikspieren niet aanspannen. Hij gaat actief opzoek naar hulp, laat zich informeren, oefent en geeft niet op. Hij laat zich niet uit het veld slaan en is proactief.
- Tussentijdse progressie. De tussentijdse weegmomenten laten zien dat er echt als wat aan het veranderen is. Deze vorderingen zijn goede beloningen en stimulansen om vol te houden. Ook reacties uit de omgeving en complimenten werken goed (als je er gevoelig voor bent).
- Realistische blijven/ doe wat binnen jouw macht ligt. Op het einde geeft hij aan dat hij het doel behaald heeft, zoals het binnen zijn macht ligt.. Ieder mens is anders. De een heeft een bredere bouw dan de ander. Maar doe wat je kan en wat er binnen jouw mogelijkheden ligt en vergelijk je niet met anderen.
- Genieten van de weg er naar toe. Het maakt een wereld van verschil als je kan genieten van de weg er naar toe en niet alleen van het eindresultaat. Als je de weg ernaar toe verschrikkelijk vindt dan wordt het heel lastig het doel te behalen.
Hieronder de documentaire van Giels road to sixpack